Falabella paarden
Waarom zijn wij bezig met Falabella’s?
Doordat wij nooit wat met shetlanders hebben gehad hadden we snel besloten om een Falabella te nemen als gezelschap. Toen we op bezoek gingen bij een stoeterij zijn wij helemaal verliefd geworden en redelijk snel uitgebreid. Nu kunnen wij niet meer zonder de kleine paardjes in de achtertuin die stuk voor stuk ons hart hebben veroverd. Er is niks heerlijkers dan in de wei te kijken naar je eigen echte mini kudde!
Wat is een Falabella?
De schofthoogte van de Falabella zit onder de 106 cm. Ze worden tussen de 25 en 35 jaar oud. Ze komen in bijna elke kleur voor die er bestaat in de paardenwereld. Bruin, zwart, wit, appaloosa, bont, palomino, valk, champagne en zelfs perlino.
Het karakter van de Falabella is zeer bijzonder. Ze zijn heel erg leergierig, aanhankelijk, oplettend en enthousiast. De Falabella is ook heel erg veelzijdig in gebruik. Je kunt er echt heel erg veel mee. Ze zijn sowieso heel erg mooi om naar te kijken, daarnaast zijn het de beste knuffel pony’s die er bestaan. Ze houden ervan om te kroelen en knuffelen. Ze zijn door hun bouw niet geschikt om op te rijden. Kinderen onder de 25 kilo kunnen er wel op zitten maar ze zullen nooit echt een rijpaard worden. Ze zijn wel heel erg geschikt als men paarden. Ze kunnen makkelijk grote paarden in de marathon eruit lopen.
Waar ze daarnaast nog uiterst geschikt voor zijn is vrijheidsdressuur. Onze paardjes vinden het allemaal geweldig om met ons te spelen. Het leukste is dat ze allemaal ook echt gaan meedenken en dat maakt de samenwerking speciaal.
Het Falabella paard komt oorspronkelijk uit Argentinië. In het midden van de 19de eeuw vond de familie Falabella opvallend kleine paardjes in een half wilde kudde in de buurt van Buenos Aires. Hij besloot om met deze paardjes te gaan fokken. Hierbij heeft hij vooral gekeken naar zo klein mogelijke paardjes en het warmbloed plaatje erin houden. Deze taak werd door gegeven van vader tot zoon totdat ze een stabiel ras hadden.
Falabella, mini paard of shetlander?
De eeuwen oude vraag blijft, wat is nou eigenlijk het verschil?
Falabella paarden zijn paardjes die door de natuur kleiner zijn geworden in Argetinië. De meneer Falabella heeft toen deze paardjes opgevangen en is er verder mee gaan fokken tot er een mooi stabiel ras was ontstaan.
Een Falabella is dus een afstammeling van alle paarden die in de tijd van de ontdekkers daar zijn achter gebleven. Dit waren arabische officiers paarden maar ook meer koudbloedige werkpaarden met dikke benen en een gespierde nek. Binnen het Falabella ras zie je dus ook wel eens een verschil tussen deze paardjes. Het zijn echt mini paardjes die verkleind zijn vanuit deze kudde.
Een mini paard is een paard die door de mens is gefokt als een soort mini arabier. Dit zijn hele mooie maar wel pittige volbloed paarden. Ze hebben dan ook wel het temperament van een echte volbloed en dat kan soms ook wel in zijn nadeel werken. Als je heel goed met dat soort dieren om kunt gaan is het geen probleem maar als je zelf niet zo sterk in je schoenen staat of de drukte niet echt aan kan is het gewoon geen ras voor jou en zul je er ook wel echt problemen mee krijgen.
Tussen deze 2 rassen is het vooral een kwestie van wat past er bij mij en wat kan ik aan. Sommige mensen kunnen harstikke goed omgaan met de echte mini ararbieren en sommige mensen zoals wij kunnen er geen brief mee schrijven. Daarom dus ook dit nadrukkelijk verschil. Beide rassen zijn even mooi maar zoals bij alle rassen moet je kijken wat er bij je past.
Het grote verschil tussen de Falabella en de Shetlander pony is dat de Falabella ook echt een paard is en geen pony. Dit zie je door het grote verschil in de bouw. Een Falabella heeft net zoals een groot paard de juiste verhoudingen waarbij een Shetlander juist net wat kortere benen heeft en een beetje uit verhouding. Ook kun je een Falabella niet zomaar 24/7 buiten zetten. Hiervoor zijn ze niet gemaakt en ze kunnen ook niet goed tegen extreme kou. Daarnaast heeft de Falabella krachtvoer nodig net zoals een groot paard. Een shetlander staat ook bekend om zijn iets stuggere karakter. Een Shetlander komt namelijk van de shetland eilanden waarbij het weer ook bitter en koud is. In vergelijking hiermee hebben de meeste Falabellas echt engelen karakters. Ook al zitten er genoeg leuke Shetlanders tussen.
Waarom een Falabella houden?

Heb je altijd al een paard willen hebben maar heb je de ruimte niet of kun je niet elke dag gaan rijden? Een falabella is de oplossing. Het is een geweldig dier die in het onderhoud technisch minder van je vraagt.
Ons advies is dat het echt de moeite waard is om een Falabella aan te schaffen. Het brengt je zoveel plezier en geluk. Ook als een gezelschap paardje is hij perfect. Wij zijn ook bereid om je te helpen met het vinden van je perfecte maatje.


Karakter van een Falabella
Een Falabella is zachtaardig van karakter. Daarnaast zijn ze ook echt super slim. Natuurlijk zijn er wat uitzonderingen. Maar ik heb tot nu toe gemerkt dat elke Falabella die ik tegen kom, die een goede opvoeding heeft gehad, echt intelligent zijn. Ze hebben alles bijna direct door en nemen de trainingen heel goed op. Ze blijven allemaal hun eigen karakter hebben maar over het algemeen blijft het echt een knuffel en kroelpony zonder opzettelijke gemene streken (ondeugend kunnen ze natuurlijk wel zijn)

Benodigdheden Falabella
Een Falabella heeft eigenlijk precies hetzelfde nodig als een klein paard. Een Falabella kan niet zoals een pony 24/7 buiten staan. Ze hebben namelijk echt een stalletje nodig. Dit is ook belangrijk als het bijvoorbeeld heel hard gaat regenen en stormen. Zomers kunnen ze natuurlijk wel buiten maar bij de kou moeten ze bescherming hebben. Een schuilstal kan ook een goede toevoeging zijn.
|
Naast een wei raden wij aan een paddock te maken. Het liefst met wit zand of houtsnippers. Kleine paardjes kunnen namelijk te veel gras gaan eten en daardoor overgewicht krijgen of hoefbevangen worden. Zo kun je ook je weiland goed bijhouden
Verder hebben ze dingen nodig zoals dekentjes, halsters, borstels, etc. eigenlijk wat je grote paard ook krijgt maar dan allemaal in het mini. Ze hebben natuurlijk geen zadel nodig maar als je wil gaan mennen kost dit ongeveer net zoveel als een goed zadel.
Voer en hooi doen ze redelijk lang over. Ze hebben namelijk maar 1/4 kilo brok (ligt aan waar het paard voor wordt gebruikt) en 1 tot 2 kilo hooi per dag nodig. Een warmbloed paard heeft al 2 kilo brok en 8 kilo hooi per dag nodig.

Kosten
De prijs van een Falabella zit tussen de 1500 en 8000 euro.
Dit kan verschillen per leeftijd, geslacht en training/primering. Een hengst is namelijk goedkoper dan een merrie omdat stoeterijen niet meer dan 2 of 3 hengsten kunnen en willen houden. Merries worden vaak aangehouden omdat deze veulens kunnen krijgen. Er zullen dan vaak ook meer hengsten worden aangeboden.
Op onze verkooppagina worden de Falabella’s per prijsgroep ingedeeld. Deze prijsgroepen zijn dus gebaseerd op bovenstaande criteria.
Een jong dier is ook goedkoper dan een ouder dier. Al onze oudere paardjes worden namelijk ook getraind om voor de kar te lopen en grondwerk/vrijheidsdressuur. De jonge dieren krijgen wel de abc mee. Dat betekend dat ze het halster kennen, beentjes optillen en netjes meelopen. Ook weten alle paardjes hoe ze moeten knuffelen en vinden dat ook echt leuk om te doen.
Onze veulentjes kunnen pas weg als ze 6 maanden oud zijn!
Ben heel voorzichtig met het aanschaffen van een Falabella. Er worden zo veel ‘falabella’s’ aangeboden die gewoon niet raszuiver zijn of waar dan toch iets mis mee is. Een echte Falabella heeft altijd een EFS certificaat of van een van de andere erkende stamboeken. Laat je niet verassen en vraag altijd goed door.
Wij begrijpen goed dat de aanschaf prijs misschien een beetje hoog ligt. Dit maakt het denk ik ook wel wat enger om er 1 aan te schaffen. We zijn bezig met een oplossing te zoeken waardoor het voor ons alle leuk blijft. Tot dan blijft de prijs toch wel echt staan want naar onderzoek van de hoeveelheid kosten die het paardje ons heeft gekost is het alleen maar eerlijk.
In de onderhoud zijn Falabella’s relatief goedkoop. Je kunt namelijk voor de kosten van 1 groot paard 4 Falabella’s houden!


Bezoekuren:
Je kunt ons altijd een mailtje sturen! Hier proberen we in een dag of 2 antwoord op te geven.
We kunnen dan samen een afspraak maken om kennis te maken met dit mooie ras. Als jouw droompaardje niet bij ons is kunnen we je altijd doorverwijzen naar andere stoeterijen waar wij goed contact mee hebben.
